Strefy mrozoodporności w Polsce
Spis treści
źródło : wikipedia.pl
Strefy mrozoodporności, strefy
klimatyczne USDA – obszary wydzielone geograficznie w oparciu
o kryterium średniej rocznej temperatury minimalnej.
Podział na strefy wprowadzony został przez Departament
Rolnictwa USA (United States Department of Agriculture,
USDA), a później został zaadaptowany też poza granicami Stanów
Zjednoczonych, w celu podniesienia skuteczności nasadzeń
roślin uprawianych. Minimalne temperatury są bowiem jednym
z istotnych czynników wpływających na możliwości uprawy
poszczególnych gatunków roślin. Informacje, jak niskie
temperatury rośliny tolerują, a tym samym w jakich strefach
mrozoodporności mogą być uprawiane, pozwalają optymalnie
planować dobór gatunków roślin do nasadzeń.
Strefy mrozoodporności są wskazówką przy doborze roślin, jednak
kierując się nimi należy pamiętać także o innych czynnikach,
wpływających na zdolność roślin do tolerowania niskich
temperatur, jak grubość i długość zalegania pokrywy śnieżnej,
wilgotność powietrza i gleby, nasłonecznienie w okresie zimowym
i wiosennym, rodzaj gleby oraz siła i dominujące kierunki
wiatru. Pamiętać należy także, że strefy informują o najniższych
temperaturach, nie odnosząc się do temperatur letnich. Obszary
w tej samej strefie mrozoodporności mogą znacznie różnić się
temperaturami letnimi, co należy także uwzględniać przy doborze
roślin do uprawy.